Hae sivuilla

Kompostointi & kompostointiopas

Mitä kompostointi on?

Kompostointi on jätteiden aerobinen hajoaminen pieneliöiden avulla. Kaikki biologisesti hajoava jäte voidaan kompostoida, kuten ruoka ja puutarhajäte. Ruokajätteen kompostointi edellyttää suljetun ja lämpöeristetyn kompostorin. Lopputuotteena saadaan ravintorikasta multaa sekä vähemmän jätettä laitettavaksi jäteastiaan.

Kompostoinnin edut

Valmiista kompostimullasta saadaan ravinnelisäys puutarhakasveille. Kotitalouksilla, jotka kompostoivat kotitalousjätteen suljetussa ja lämpöeristetyssä kompostorissa, on mahdollisuus jäteastian tyhjennysvälin pidentämiseksi 4:ään viikkon. Pidennetty tyhjennysväli anotaan Jätelautakunnalta.

Kompostoreiden tarkastukset

Jätelautakunta tarkastaa pidennetyn tyhjennysvälin saaneiden kotitalouksien kompostorit. Tarkastuksien yhteydessä voi saada kompostointiin ja jätehuoltoon liittyvää neuvontaa. Tarkastamalla kompostorit varmistetaan, että kotitaloudet noudattavat annetut pidennetyn tyhjennysvälin ehdot.

Ennen kuin alkaa kompostoimaan kotitalousjätteet on hyvä kysyä itseltään…

• Onko minulla käyttöä kompostimullalle minun puutarhassani? Minähän en voi laittaa valmiiksi kompostoitunutta ainesta jäteastiaan mustissa pusseissa.

• Onko minulla tai perheenjäsenillä riittävästi intoa hoitaa kompostori? Myös kalliit kompostorit vaativat hoitamista koko vuoden!

• Onko minun mahdollista sijoittaa kompostori tontillani ilman että naapurisopu vaarantuu? Mikäli piha on pieni ja paras sijoituspaikka kompostorille on lähempänä kuin 5 metriä tonttirajasta olisi hyvä saada naapurin suostumus. Vaihtoehtona voi hankkia nykyaikaisen sisätila-kompostorin.

Kompostointiopas sähköisessä muodossa

Kompostointiopas [1.2 MB]
ekoso-logo-inv.png

Ota yhteyttä

Puhelin

(06) 786 3737

Sähköposti

info(a)ekoso.fi

Postiosoite

Pohjanmaan jätelautakunta

PL 350

68601 Pietarsaari

Suomi

Käyntiosoite

Koulukatu 25-27 C

Pietarsaari

TIETOSUOJASELOSTE

» Tietosuojaseloste (pdf)